HJEM > RYDDETIPS

Oppbevarer du maten riktig?Noe mat skal oppbevares kaldt, noe tørt, noe i romtemperatur, men vet du egentlig hvilke matvarer som bør lagres hvor?


Riktig oppbevaring av mat forlenger holdbarheten og gjør at kvaliteten opprettholdes. Hvordan matvarene oppbevares i butikken burde gi deg en pekepinn på hvordan du burde oppbevare de hjemme - men noen matvarer egner seg best i kjølige omgivelser etter åpning. Det står ofte på emballasjen. 

Temperaturen i kjøleskapet burde ligge på 4°C eller lavere. Det er fordi bakterier trives dårlig i gradene mellom 0 og 4°C. Pass på å ikke fyll kjøleskapet for fullt, da kan ofte temperaturen øke siden det ikke får nok luftgjennomstrømming. 

God orden i kjøleskapet gjør så du til en hver tid vet hva du har, og ikke handler mer enn du trenger. Samtidig så reduseres matsvinn ved at man får brukt opp matvarene før de blir dårlige. Mindre matsvinn er bra for både miljøet og lommeboken. 

innside kjøleskap grønnsaker

Romtemperatur, øverst, nederst eller i døren på kjøleskapet? Her har du en hurtigguide til hvordan maten din bør oppbevares:

Nederste hylle
Det er kaldest nederst og varmest øverst i kjøleskapet. Derfor burde matvarer som blir lett dårlige oppbevares nederst, som kjøtt og fisk. Også meieriprodukter som melk og fløte holder seg best hvis den oppbevares så langt ned i kjøleskapet som mulig. De fleste oppbevarer melk i kjøleskapsdøren, men døren er det varmeste stedet i kjøleskapet, og melken blir da fortere sur.

Midterste hylle
Dette området passer til matvarer som er ferdig stekt eller kokt, som for eksempel pølser og middagsrester. Ost og smøreost er også perfekt her. Ta gjerne ut osten ca 30 minutter før du skal spise den, da får den tid til å få full smak.

Øverste hylle
Siden øverste hylle ikke er så kaldt som lenger ned så er det best å plassere matvarer som ikke blir så lett dårlige her. Egg i kartong trives godt. Ting som ikke trenger tilberedning passer også godt her, som for eksempel pålegg og ferdigretter.

Innebygd-kjøleskap

Kjøleskapsdøren
Her er det fint hvis du plasserer matvarer med lang holdbarhet. Brus, juice, ketchup, dressinger og sauser på glass holder seg godt i døren. Smør er supert å oppbevare øverst i døren, kaldt men enkelt å smøre.

Kjøleskuffene / Grønnsaksskuffene
Her legger man frukt, grønt og salat. Epler, pærer, steinfrukt (moreller, plommer), bær og de aller fleste grønnsaker bør oppbevares i kjøleskapet.
Visste du at tomater, epler og pærer produserer stoffet etylen og bør ikke lagres sammen med andre frukt og grønnsaker fordi det fremskynder modningsprosessen? 
Oppskåret frukt og grønnsaker oppbevares med fordel i kjøleskapet.

Romtemperatur
Det er en del frukt og grønnsaker som ikke burde oppbevares i kjøleskap - igjen tilbake til hvordan de oppbevares i butikken. Dette bør ikke oppbevares i kjøleskapet:

 • Agurk
 • Aubergine
 • Artiskokk
 • Poteter
 • Squash
 • Tomater
 • Avokado
 • Banan
 • Mango
 • Melon
 • Fersk ingefær
 • Papaya

Plommer, pærer, kiwi og nektariner skal modnes i romtemperatur, før de eventuelt lagres i kjøleskapet.


mat-kjøleskap

Tips til oppbevaring av mat:
1. All mat bør pakkes inn. Det så den ikke tørker ut eller tar til seg smak fra andre matvarer.
2. Maten holder seg som regel best i originalemballasjen.
2. Åpnet mat bør oppbevares i poser eller bokser som er mest mulig lufttette.


2 kommentarer


 • Caroline

  Hei Emilie,
  Tusen takk for at du kom innom oss :D Vi fikk informasjonen vår fra matportalen og andre lignende matrelaterte kanaler, så her kan det være at fagfolk også har litt forskjellige oppfatninger. Jeg så at tomater hadde lurt seg inn i listen over ting som burde oppbevares på kjøl, så det er nå rettet opp i ;)
  Ha en fortsatt fin dag!
  Med ryddig hilsen
  Boxo-Caroline


 • Emilie

  Hei! Kom nettopp over nettsiden og liker den godt allerede. Stusset dessverre litt over frukt og grønt dere anbefaler å ikke ha i kjøleskapet bare, da butikken oppbevarer det slik. Det er litt feil, da jeg selv jobber i butikk og er en god del i fruktavdelingen😅 På den lista dere har her er det kun agurk, tomat og banan som butikken ikke har på kjøl, og resten trives best på kjøl (og blir tatt inn på kjøl så ofte som mulig hvis det ikke ligger kaldt i butikkhyllene allerede) 😊🥰


Send oss en kommentar

Vi leser og publiserer alle kommentarer fortløpende 🩷

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.