HJEM > RYDDETIPS

5 ryddetips til barnerommet

Barnerom består ofte av (la oss være ærlige) altfor mange ting. Alt fra klær, leker og hobbysaker, til «magiske» gråsteiner, plastikkfigurer og søpp... jeg mener «skatter» 🥴

Uten smarte oppbevaringsløsninger og gode rutiner, vil ting hope seg opp. Tro oss, vi snakker av erfaring 🙄 (til sammen har vi 7 Boxo-barn). 

Derfor har vi prøvet og feilet oss frem til skikkelig gode rydderåd for barnerommet. 


Test dem ut – og del gjerne erfaringene dine i kommentarfeltet nederst på denne seiden. 

Fargekoordinert bøker



1. Gå gjennom barnerommet alene!

Hvis barna er på skolen, ute eller på en fritidsaktivitet – benytt anledningen. Finn frem 3 poser. En til ting dere kan gi bort, en ting til ting som kan spares på, og en til ting som er ødelagt og bør kastes. Tenk nøye gjennom hva som faktisk blir brukt og hva som bare blir liggende å skape kaos og rot.

Tips! Forskning viser at barn blir mer kreative av å ha færre ting rundt seg. 

2. Ikke spør barnet ditt «liker du fortsatt denne»? 

Stol på deg selv – du vet innerst inne hva de bruker og ikke! Barna vil ofte si at de fortsatt er veldig glad i lekene sine, selv om de kanskje ikke har brukt det på mange måneder.  Eller år...

3. Kast eller rydd bort leker som ikke er komplette 

Mangler leken en vital del? Eller har den blitt ødelagt eller mistet funksjonen? Ødelagte leker blir sjelden brukt. Kan den repareres? Topp! Hvis ikke – kvitt deg med den. Men obs! Les neste punkt på listen først... 

4. Redd barnet ditt kommer til å savne leken(e)?

Hvis du er veldig usikker på om barnet ditt bruker og vil savne leken – ta vare på det et hemmelig sted i huset. Og tryll den frem igjen hvis de spør etter den konkrete leken flere ganger.

Tips! Har det gått noen måneder uten at leken er savnet, er det på tide å få leken ut av huset. Det finnes garantert et korps som trenger lopper eller en gjenbruksbutikk i nærheten.

5. Ikke la boden bli en kirkegård av gamle leker 

Bruk litt tid på å gjøre en ordentlig ryddejobb nå som du først er i gang. Ikke bare flytt hele problemet (altså lekene) til garasjen, loftet eller boden. 

Leker stablet

 Lykke til!

Legg gjerne igjen en kommentar om du har andre erfaringer eller gode råd på lager. Hver måned premierer vi en bloggleser med 10 utvalgte Boxo-favoritter (som du blant annet kan bruke på barnerommet) 

Hjelp eller inspirasjon? 

Trykk her og se hvilke Boxo-løsninger vi anbefaler til barnerommet




3 kommentarer


  • Viktoria Davidsen

    Jeg pleier å tilby to alternativer når jeg vet om flere konkrete leker barnet ikke lenger leker med, og da kan de selv ta beslutningen. Det ene er å gi det bort til et annet barn (familiemedlem eller venner) som kan ha mer glede av det, det andre er å legge det ut til salgs slik at barnet får penger for det. Veldig ofte foretrekker de å gi bort til noen de er glad i, gjerne noen de har sett leke med det mens de har vært på besøk. Selger de flere ting kan de spare pengene til noe de har sett seg ut. Føler dette bidrar til giverglede og sparemotivasjon :)


  • Ida Rustadstuen

    Jeg er litt enig med kommentaren over, jeg kan selv huske hvor mye hver minste lille klistremerke, stein og krukke med sand fra ferien betydde for meg da jeg var liten. Prøver så langt det går å ta med både minstemann (3 år) og eldste (7 år) på rydding sammen. Selv om det er svært forskjellig hva slags engasjement jeg får fra hver av dem og de går fort lei, (noen er tydligvis litt mer anlagt for rydding), så tror jeg de lærer litt hver gang. Samtidig har jeg tatt i ett tak alene innimellom, ellers blir det jo svært tidkrevende, og de har vært veldig glade for ryddige flotte rom :) Mener at barn mer eller mindre kan lære å rydde rommet sitt selv også fra svært tidlig alder, selv om det ikke blir perfekt, har de gjort en innsats og blir stolte og glade for ros over noe de har fått til.


  • Tanja Iren

    Kan jeg få lov å være litt uenig? Jeg mener jo barna skal være med å lære det å ikke ha for mye ting og å kunne holde orden. Lest boken “De beste tingene i livet er ikke ting” og der inviterer de barna inn i familiens prosjekt og får ta eierskap til sine egne ting, og å kvitte seg med dem. Da lærer de jo kanskje noen smarte ting FØR de selv skal bo alene 🥰


Send oss en kommentar

Vi leser og publiserer alle kommentarer fortløpende 🩷

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.