5 ryddetips til barnerommet

Barnerom består ofte av (la oss være ærlige) altfor mange ting. Klær, leker, hobbyprosjekter, glitterlim, magiske gråsteiner, halvspiste kjærligheter, plastikkfigurer og... søpp—skatter, mente vi 🥴

Og uten gode rutiner og smarte oppbevaringsløsninger? Ja, da er det bare et spørsmål om tid før rotet tar over.

Men fortvil ikke – vi har testet, feilet og funnet ut hva som funker. Vi snakker av erfaring (til sammen har vi nemlig 7 BOXO-barn 😅). Så her kommer fem ryddetips som gjør barnerommet lettere å leve med – for både små og store.

Del gjerne egne erfaringer nederst på siden – vi heier på deg!



1. Rydd alene først!

Når barna er på skolen, hos en venn eller på trening – benytt anledningen. Finn frem tre poser:

– én til ting dere kan gi bort
– én til ting som skal spares
– én til det som bør kastes

Se ærlig på hva som faktisk blir brukt, og hva som bare tar plass. Du vet svaret. Stol på deg selv.

💡 Forskning viser faktisk at barn blir mer kreative av å ha færre ting rundt seg. Tenk på det neste gang du rydder!


2. Ikke spør "Liker du fortsatt denne?"

Det korte svaret vil nesten alltid være: «JA!»
Selv om leken ikke har blitt brukt siden 2021...

Barn har en magisk evne til å gjenoppdage kjærlighet for det de ikke har sett på månedsvis – i det øyeblikket du foreslår å rydde det bort. Så her gjelder det å være litt snedig 💁♀️


3. Rydd bort leker som ikke er komplette

Mangler puslespillet 3 brikker? Har Barbie mistet en arm?
De fleste barn (og voksne) bruker ikke leker som er ufullstendige. Kan den fikses? Kjør på. Hvis ikke: takk for innsatsen og farvel.

Men! Les punkt 4 før du kaster noe i smug...


4. Redd for at leken kommer til å bli savnet?

Hvis du er veldig usikker på om barnet vil savne den – lag deg en hemmelig mellomstasjon (et skap, en boks, en krok på loftet).

👉 Hvis det går flere uker eller måneder uten at leken blir etterlyst – da vet du hva du har å gjøre.
Psst! Det finnes både gjenbruksbutikker og loppemarkeder som blir glade for det andre er ferdige med.



5. Ikke gjør boden til en kirkegård for gamle leker

Å "rydde" leker rett over i boden uten plan = prokrastinering med ekstra trinn.
Bruk heller energien på å ta en skikkelig gjennomgang nå, så slipper du å møte det samme rotet i boden senere. Vær nådig, men bestemt.

Du klarer dette!

Rydding av barnerommet føles kanskje uoverkommelig, men det trenger ikke ta evigheter – og det gir SÅ mye tilbake i form av oversikt, bedre lek, og mindre stress for alle.


3 kommentarer


  • Viktoria Davidsen

    Jeg pleier å tilby to alternativer når jeg vet om flere konkrete leker barnet ikke lenger leker med, og da kan de selv ta beslutningen. Det ene er å gi det bort til et annet barn (familiemedlem eller venner) som kan ha mer glede av det, det andre er å legge det ut til salgs slik at barnet får penger for det. Veldig ofte foretrekker de å gi bort til noen de er glad i, gjerne noen de har sett leke med det mens de har vært på besøk. Selger de flere ting kan de spare pengene til noe de har sett seg ut. Føler dette bidrar til giverglede og sparemotivasjon :)


  • Ida Rustadstuen

    Jeg er litt enig med kommentaren over, jeg kan selv huske hvor mye hver minste lille klistremerke, stein og krukke med sand fra ferien betydde for meg da jeg var liten. Prøver så langt det går å ta med både minstemann (3 år) og eldste (7 år) på rydding sammen. Selv om det er svært forskjellig hva slags engasjement jeg får fra hver av dem og de går fort lei, (noen er tydligvis litt mer anlagt for rydding), så tror jeg de lærer litt hver gang. Samtidig har jeg tatt i ett tak alene innimellom, ellers blir det jo svært tidkrevende, og de har vært veldig glade for ryddige flotte rom :) Mener at barn mer eller mindre kan lære å rydde rommet sitt selv også fra svært tidlig alder, selv om det ikke blir perfekt, har de gjort en innsats og blir stolte og glade for ros over noe de har fått til.


  • Tanja Iren

    Kan jeg få lov å være litt uenig? Jeg mener jo barna skal være med å lære det å ikke ha for mye ting og å kunne holde orden. Lest boken “De beste tingene i livet er ikke ting” og der inviterer de barna inn i familiens prosjekt og får ta eierskap til sine egne ting, og å kvitte seg med dem. Da lærer de jo kanskje noen smarte ting FØR de selv skal bo alene 🥰


Send oss en kommentar

Vi leser og publiserer alle kommentarer fortløpende 🩷

Dette nettstedet er beskyttet av hCaptcha, og hCaptchas personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.